Kaj so prehranska dopolnila in kako delujejo?

Kaj so prehranska dopolnila?

Prehranska dopolnila so živila, ki so oblikovana tako, da se jih lahko uživa v odmerjenih majhnih količinskih enotah, kot so kapsule, pastile, tablete, vrečke s praškom ipd. Vsebujejo vitamine in minerale in nekatere druge snovi. Oblikovana so na način, da dopolnjujejo običajno prehrano.

Kaj vsebujejo prehranska dopolnila?

Sestavine, ki jih smejo podjetja vključiti v prehranska dopolnila, so strogo nadzorovane. Podjetja, ki proizvajajo prehranska dopolnila, morajo upoštevati vse zakonodajne predpise Evropske unije, vključno z Direktivo o prehranskih dopolnilih (Direktiva 2006/46/ES) ter vse nacionalne predpise in smernice, ki jih določijo države članice EU. V Sloveniji se upošteva Pravilnik o prehranskih dopolnilih (Uradni list RS, št. 66/13).

PREHRANSKA DOPOLNILA LAHKO VSEBUJEJO:

Vitamine in minerale
Druge sestavine (vključno z rastlinskimi sestavinami), ki imajo hranilni ali fiziološki učinek (npr. melatonin, omega-3 maščobne kisline)
Druge sestavine, ki so prav tako odobrene za uporabo v živilih
Dovoljeni aditivi za živila (kot so barvila) in arome
Kaj je treba storiti pred uporabo prehranskega dopolnila?

PRED UŽIVANJEM PREHRANSKEGA DOPOLNILA JE PRIPOROČLJIVO, DA SI VZAMETE ČAS IN PREGLEDATE OZNAČBO IZDELKA. PRI TEM STE POSEBEJ POZORNI GLEDE SLEDEČIH PODATKOV:

Navodila za uporabo
Priporočeni dnevni odmerek
Seznam sestavin (še posebej v primeru alergij ali preobčutljivosti)
Hranila ali druge snovi v izdelku in njihova količina
Morebitna opozorila, namenjena posebnim skupinam ljudi (na primer nosečnicam ali doječim materam)

Vedno je potrebno skrbno prebrati vse podatke na označbi izdelka in upoštevati predpisana navodila za uporabo.

V kolikor imate pomisleke o primernosti prehranskega dopolnila za vas oziroma imate kakršne koli pomisleke glede morebitnega medsebojnega delovanja z zdravili, ki jih jemljete, se vedno najprej posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Zakaj jemati prehranska dopolnila?

Uporaba prehranskih dopolnil je osebna odločitev. Nedavna raziskava, ki jo je izvedel IPSOS, je pokazala, da ljudje uporabljajo prehranska dopolnila iz različnih razlogov. Ti vključujejo ohranjanje splošnega zdravja, vzdrževanje imunskega sistema, za energijo, zdravje črevesja/prebavil, zdravje kože, las in nohtov ter za zdravje srca oz. vzdrževanje normalnega krvnega tlaka.

Podjetja morajo zagotoviti, da so vse informacije o prehranskem dopolnilu in njegovih koristih točne, jasne in ne zavajajoče. Te informacije urejajo tako evropski kot nacionalni predpisi. Na primer, zdravstvene trditve za določene sestavine se lahko uporabljajo le, če jih je po znanstvenem pregledu Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) odobrila Evropska komisija.

Kako naj vem, da je prehransko dopolnilo varno?

Prehranska dopolnila so živila. To pomeni, da morajo podjetja, ki jih proizvajajo in prodajajo, upoštevati strogo nacionalno in evropsko zakonodajo ter postopke za zagotavljanje njihove varnosti in kakovosti.

Če imate kakršna koli vprašanja o samem prehranskem dopolnilu, na označbi izdelka poiščite ime in naslov podjetja, ki ga je izdelalo ali distribuiralo, in se z vprašanjem obrnite direktno nanj.

V čem se prehranska dopolnila razlikujejo od zdravil?

Kljub temu da prehranska dopolnila morda na videz zgledajo kot zdravila, jih nikakor ne smemo zamenjevati z zdravili. Podjetja, ki prodajajo prehranska dopolnila, ne smejo trditi, da njihovi izdelki preprečujejo ali zdravijo bolezni. Prehranskih dopolnil se nikoli ne sme jemati kot nadomestilo za zdravljenje.

Kako shranjevati prehranska dopolnila?

Vedno preverite označbo prehranskega dopolnila, če so morda potrebni posebni pogoji shranjevanja in jih tudi skrbno upoštevajte.

Prehranska dopolnila morajo biti vedno shranjena nedosegljivo otrokom.

Kje se lahko prehranska dopolnila kupijo?

Prehranska dopolnila je mogoče kupiti prek različnih distribucijskih kanalov, vključno s trgovinami, specializiranimi trgovinami, lekarnami in na spletu.

Če kupujete prehransko dopolnilo po spletu, vedno prevrite, ali ga proizvaja oz. distribuira zaupanja vredno podjetje.