Despre suplimentele alimentare

Ce sunt suplimentele alimentare?

Un supliment alimentar este un tip de produs alimentar care este administrat în doze mici, cum ar fi o capsulă, o tabletă sau o pastilă. Suplimentele alimentare conțin vitamine și minerale și alte substanțe – și sunt concepute pentru a completa dieta zilnică normală.

Ce conțin suplimentele alimentare?

Există reguli stricte privind tipurile de ingrediente pe care companiile producătoare au voie să le includă în compoziția suplimentelor alimentare. Companiile producătoare de suplimente alimentare trebuie să respecte legile stricte ale Uniunii Europene, inclusiv Directiva suplimentelor alimentare (Dir. 2006/46/EC), precum și orice legi naționale în vigoare în statele membre ale Uniunii Europene.

Suplimentele alimentare pot să conțină:

Vitamine și minerale
Alte substanțe (inclusiv ingrediente botanice) cu scopuri nutriționale sau fiziologice – de exemplu luteină sau Omega 3
Alte ingrediente care sunt, de asemenea, autorizate pentru utilizare în suplimente alimentare
Aditivi alimentari (cum ar fi coloranți) și arome

Ce ar trebui să știu înainte de a folosi un supliment alimentar?

ÎNAINTE DE A CONSUMA UN SUPLIMENT ALIMENTAR ESTE RECOMANDAT SĂ VĂ FACEȚI TIMP PENTRU A VERIFICA ETICHETA PRODUSULUI PENTRU A DETERMINA DACĂ EXISTĂ URMĂTOARELE INFORMAȚII:

Instrucțiuni de utilizare
Doza zilnică recomandată
Lista ingredientelor produsului, în cazul în care sunteți alergic sau intolerant la unul sau mai multe dintre ele
Nutrienții sau alte substanțe din produs și cantitatea în care sunt prezente
Orice avertismente care vizează anumite grupuri de persoane – de exemplu, femeile însărcinate sau care alăptează

Este întotdeauna important să citiți cu atenție informațiile furnizate pe etichetă și să urmați instrucțiunile de utilizare ale produsului.

Dacă aveți îndoieli privind utilitatea unui supliment alimentar pentru dumneavoastră sau aveți nelămuriri legate de o potențială interacțiune cu orice medicament pe care îl luați, consultați întotdeauna înainte de utilizare un profesionist din domeniul sănătății.

De ce ar trebui să iau un supliment alimentar?

Utilizarea unui supliment alimentar este o alegere personală. Un sondaj recent realizat de IPSOS a constatat că oamenii folosesc suplimente alimentare din multe motive diferite. Acestea includ menținerea sănătății generale; menținerea unui sistemul imunitar normal; energie; sănătatea intestinală/digestivă; sănătatea pielii, părului și unghiilor; sănătatea inimii/tensiunea arterială.

Companiile trebuie să se asigure că toate informațiile despre un supliment alimentar și beneficiile acestuia sunt corecte și nu induc în eroare consumatorul. Aceste informații sunt, de asemenea, reglementate de legislația națională și a Uniunii Europene. De exemplu, mențiunile de sănătate pentru multe ingrediente pot fi utilizate numai dacă au fost aprobate de Comisia Europeană după o evaluare științifică realizată de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară.

De unde știu că suplimentul alimentar este sigur?

Suplimentele alimentare sunt un tip de alimente. Aceasta înseamnă că companiile care le produc și le comercializează trebuie să respecte legislația și procedurile stricte, atât naționale, dar și ale Uniunii Europene de fabricație a alimentelor pentru a le garanta siguranța și calitatea.

În majoritatea țărilor Uniunii Europene*, companiile de suplimente alimentare trebuie să notifice autoritatea națională corespunzătoare pentru a verifica dacă compoziția unui produs și etichetarea acestuia respectă pe deplin toate legile relevante.

În cazul în care există nelămuriri/ întrebări despre un supliment alimentar puteți găsi pe eticheta produsului numele și adresa companiei producătoare sau al distribuitorului și îi puteți contacta.

Excluzând Austria, Țările de Jos, Slovenia și Suedia.

Prin ce sunt diferite suplimentele alimentare de medicamente?

În ciuda aspectului lor, suplimentele alimentare nu trebuie confundate cu medicamentele. De fapt, este interzis companiilor care vând suplimente alimentare să susțină că produsele lor pot preveni, vindeca sau trata o boală. Suplimentele alimentare nu pot înlocui tratamentul medical.

Cum ar trebui să păstrez suplimentele alimentare?

Verificați întotdeauna eticheta pentru a vedea dacă sunt recomandate condiții specifice de depozitare de către producător și, dacă da, urmați-le cu atenție.

Suplimentele alimentare nu trebuie ținute la îndemâna copiilor.

De unde pot cumpăra suplimente alimentare?

Suplimentele alimentare sunt disponibile pentru achiziționare prin canalele de distribuție, respectiv supermarketuri, magazine naturiste, farmacii și magazine online.

Pentru suplimentele alimentare achiziționate online, verificați întotdeauna dacă produsul pe care îl cumpărați a fost furnizat de o companie cunoscută și de încredere.